Fotografie

Van creatie tot optimalisatie, van afdruk tot afbeeldingen op de website.

Fotografie is meer dan simpel op een knopje drukken, hoewel dit wel essentieel is, en zeker als dit op het juiste moment gebeurt. Na het indrukken van de ontspanknop komt er tegenwoordig nog een aardig proces achteraan. Vergelijkbaar met vroeger de donkere kamer, gebeurt dit nu achter het beeldscherm van de computer.

Digitale foto's uit de camera zijn eigenlijk nooit direkt goed voor een afdruk, of dat ze direkt online kunnen op een website. Standaard hebben ze eigenlijk altijd een bewerking nodig. Voor het web moeten ze in ieder geval verkleind worden en daarna eventueel nog enigszins verscherpt. Je ziet helaas nog wel eens websites waarbij een enkele afbeelding al bijna 2Mb in beslag neemt, soms het dubbele. Dit is erg storend voor de bezoekers wanneer ze een foto lijntje voor lijntje opgebouwd zien worden en is dus helemaal niet nodig.

Gaat het om foto's voor een afdruk dan moet er uiteraard niet verkleind worden. Maar ook hier geldt: elke foto kan een vorm van optimalisatie gebruiken. Retoucheren (bijvoorbeeld de auto op de achtergrond wegwerken), contrasten en levels aanpassen, etc, zodat de afbeelding steeds meer aan kracht en zeggenschap gaat winnen.

Web Bouw en Beheer schiet alle foto's die ze maken in het raw-formaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het veelvoorkomende jpg-formaat is het raw-formaat nog veel beter te optimaliseren zodat je uiteindelijk alles eruit kan halen wat er in een foto zit, om zo tot top-kwaliteit te komen.

Bekijk ook onze speciale fotosite. Kijk op Foto Verzoek Friesland voor nog meer informatie